menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki (najlepsze są do tej sałatki małe, młode ziemniaczki) gotujemy bez obierania. Po ostudzeniu, obieramy je i kroimy w grubsze plasterki. Rybę wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos. Ucieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy sok – powinna być 1 łyżeczka otartej skórki i 1-2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy sok ze śmietaną lub jogurtem (można też użyć twarożku), dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Łączymy ze sobą ziemniaki i rybę. Polewamy sosem.

ocena:

Sałatka ziemniaczana z rybą

składniki

-500 g ziemniaków
-350 g filetów z ryby morskiej typu: miętus, dorsz
-150 ml jogurtu lub śmietany
-pęczek szczypiorku
-1 cytryna
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki (najlepsze są do tej sałatki małe, młode ziemniaczki) gotujemy bez obierania. Po ostudzeniu, obieramy je i kroimy w grubsze plasterki. Rybę wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos. Ucieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy sok – powinna być 1 łyżeczka otartej skórki i 1-2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy sok ze śmietaną lub jogurtem (można też użyć twarożku), dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Łączymy ze sobą ziemniaki i rybę. Polewamy sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję