menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowane lub upieczone buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Korniszony kroimy w plasterki. Mini paróweczki osączamy z zalewy. Dodajemy marynowaną cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy. Z musztardy, majonezu, jogurtu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kaparami, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Taką samą sałatkę możemy przygotować na Wigilię dodając zamiast parówek filety śledziowe. Filety musimy wcześniej wymoczyć (najlepiej w mleku), wtedy będą bieluteńkie, a następnie pokroić na kawałki. Dodajemy je do sałatki. Do sosu możemy zamiast zwykłej musztardy dodać musztardę tzw.: francuską z pełnymi ziarnami gorczycy.

ocena:

Sałatka ziemniaczano – buraczana

składniki

  • 300 g ziemniaków, 200 g buraków ćwikłowych (można upiec je razem w piekarniku)
  • 150 g (1 słoik) mini paróweczek koktajlowych
  • 100 g korniszonów lub ogórków konserwowych
  • 100 g marynowanych cebulek (można zastąpić 1 cebulą pokrojoną w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g majonezu
  • 150 ml jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • ew. łyżkę kaparów, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowane lub upieczone buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Korniszony kroimy w plasterki. Mini paróweczki osączamy z zalewy. Dodajemy marynowaną cebulkę. Wszystkie składniki mieszamy. Z musztardy, majonezu, jogurtu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kaparami, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Taką samą sałatkę możemy przygotować na Wigilię dodając zamiast parówek filety śledziowe. Filety musimy wcześniej wymoczyć (najlepiej w mleku), wtedy będą bieluteńkie, a następnie pokroić na kawałki. Dodajemy je do sałatki. Do sosu możemy zamiast zwykłej musztardy dodać musztardę tzw.: francuską z pełnymi ziarnami gorczycy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję