menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, dodajemy kukurydzę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Z jogurtu, majonezu oraz posiekanego czosnku robimy sos, którym zalewamy całość. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką.

ocena:

Sałatka zimowa

składniki

  • 500 g ugotowanego makaronu (kokardki lub muszelki), może być makaron sojowy lub ryżowy
  • 200 g chudej wędliny lub szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 duża cebula, 100 g kukurydzy konserwowej
  • 4 strąki papryki konserwowej
  • 100 g ogórków konserwowych (mogą być korniszony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego, 100 g majonezu
  • 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
  • szczypta soli, szczypta cukru, pieprz
  • pęczek dymki lub szczypiorku – do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, dodajemy kukurydzę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Z jogurtu, majonezu oraz posiekanego czosnku robimy sos, którym zalewamy całość. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest posypać posiekanym szczypiorkiem lub dymką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję