menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlet położyć po plastrze szynki i po liściu szałwii, złożyć na pół. Można spiąć wykałaczką, aby podczas smażenia, się nie rozpadły. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony, zalać winem, zmniejszyć ogień. Wino odparować do połowy objętości, dodać po kawałku masło stale mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z długim makaronem typu spaghetti.

ocena:

Saltimbocca alla Romana

składniki

  • 4 kotlety z górki cielęcej po 150 g
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 liście szałwii
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlet położyć po plastrze szynki i po liściu szałwii, złożyć na pół. Można spiąć wykałaczką, aby podczas smażenia, się nie rozpadły. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony, zalać winem, zmniejszyć ogień. Wino odparować do połowy objętości, dodać po kawałku masło stale mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z długim makaronem typu spaghetti.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję