menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Cukinię, bakłażana, cebulę oraz pozbawionego gniazda nasiennego pomidora pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodaj paprykę, a po minucie cukinię oraz bakłażana. Duś całość kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora, czosnek i dopraw ratatatouille solą i pieprzem. Polędwiczkę pokrój na 8 równych plastrów. Plasterki mięsa przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kotleciki dopraw solą oraz pieprzem i obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa połóż i plasterek szynki wielkości kotlecika, a następnie listek szałwii. Przy pomocy wykałaczki zepnij listek szałwii z szynką i mięsem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kotleciki, zaczynając od strony z szałwią, po ok. 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie potrawę włóż w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50°C piekarnika. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj zeskrobując jednocześnie resztki z dna i chwilę razem gotuj, następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Na talerzu ułóż skropiony oliwą i posypany parmezanem makaron. Na makaron położyć mięso i polej winno maślanym sosem. Na około ułóż ratatouille. Przed podaniem posyp potrawę natką pietruszki.

ocena:

Saltimbocca z Tagliatelle i Mini Ratatouille

składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g parmezanu
  • 100 g cukinii
  • 100 g obranego bakłażana
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • pół żółtej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Cukinię, bakłażana, cebulę oraz pozbawionego gniazda nasiennego pomidora pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodaj paprykę, a po minucie cukinię oraz bakłażana. Duś całość kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora, czosnek i dopraw ratatatouille solą i pieprzem. Polędwiczkę pokrój na 8 równych plastrów. Plasterki mięsa przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kotleciki dopraw solą oraz pieprzem i obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa połóż i plasterek szynki wielkości kotlecika, a następnie listek szałwii. Przy pomocy wykałaczki zepnij listek szałwii z szynką i mięsem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kotleciki, zaczynając od strony z szałwią, po ok. 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie potrawę włóż w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50°C piekarnika. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj zeskrobując jednocześnie resztki z dna i chwilę razem gotuj, następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Na talerzu ułóż skropiony oliwą i posypany parmezanem makaron. Na makaron położyć mięso i polej winno maślanym sosem. Na około ułóż ratatouille. Przed podaniem posyp potrawę natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję