X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Saltimbocca z Tagliatelle i Mini Ratatouille

Bardzo lubię połączenie warzyw i mięsa. Lubię jak na talerzu sporo się dzieję, a smaki się ze sobą łączą. I właśnie takie danie mam dzisiaj dla Was. Saltimbocca z tagliatelle i mini ratatouille, to danie tylko brzmi na skomplikowane. W rzeczywistości jest bardzo proste, a bez wątpienia przepyszne!

Saltimbocca z Tagliatelle i Mini Ratatouille

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu np. tagliatelle
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g parmezanu
  • 100 g cukinii
  • 100 g obranego bakłażana
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • pół papryki żółtej lub np. czerwonej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

Krok 2:

Cukinię, bakłażana, cebulę oraz pozbawionego gniazda nasiennego pomidora pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodaj paprykę, a po minucie cukinię oraz bakłażana. Duś całość kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora, czosnek i dopraw ratatatouille solą i pieprzem.

Krok 3:

Polędwiczkę pokrój na 8 równych plastrów. Plasterki mięsa przykryj folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem. Kotleciki dopraw solą oraz pieprzem i obtocz delikatnie w mące. Na każdym plastrze mięsa połóż plasterek szynki wielkości kotlecika, a następnie listek szałwii. Przy pomocy wykałaczki zepnij listek szałwii z szynką i mięsem.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kotleciki, zaczynając od strony z szałwią, po ok. 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie potrawę włóż w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50°C piekarnika.

Krok 5:

Na patelnię po smażeniu mięsa wlej wino, zamieszaj zeskrobując jednocześnie resztki z dna i chwilę razem gotuj, następnie dodaj łyżkę masła i odparuj do momentu aż sos zacznie gęstnieć.

Krok 6:

Na talerzu ułóż skropiony oliwą i posypany parmezanem makaron. Następnie na makaron połóż mięso i polej winno maślanym sosem. Na około ułóż ratatouille. Na koniec już przed samym podaniem posyp potrawę natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również