X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Sandacz po kapucyńsku

Składniki

  • 1 kg filetów z sandacza
  • 300 g pieczarek
  • 150 g słoniny
  • 1 cebula
  • szczypta imbiru lub chilli
  • 400 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone filety nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i również drobno kroimy. Z cytryny wyciskamy sok. Na maśle najpierw smażymy cebule aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy i posypujemy solą, pieprzem oraz imbirem lub chilli. Na koniec dolewamy śmietanę i sok z cytryny, cały czas mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Filety kroimy w dzwonka i po nacięciu szpikujemy cienkimi paseczkami słoninki, następnie oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy filety w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, zalewamy sosem i wkładamy na 5-10 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również