menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawioną rybę lub filety nacieramy solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, lub, jeśli ktoś z nas jest wstanie to wytrzymać, ucieramy na drobnej tarce. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy sokiem odciśniętym z cebuli i dusimy na maśle pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy solą orazi pieprzem i dusimy kolejne 10-15 minut. Przekładamy rybę na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Do otrzymanego sosu dodajemy kapary, posiekane grzybki oraz cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki. Mieszamy i polewamy rybę sosem. Możemy również sos podać osobno w sosjerce.

ocena:

Sandacz po małopolsku

składniki

  • 1 cała ryba lub 800 g filetów
  • 2-3 cebule
  • po 3 łyżki marynowanych grzybów i kaparów
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawioną rybę lub filety nacieramy solą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę, lub, jeśli ktoś z nas jest wstanie to wytrzymać, ucieramy na drobnej tarce. Rybę kroimy w dzwonka, zalewamy sokiem odciśniętym z cebuli i dusimy na maśle pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy solą orazi pieprzem i dusimy kolejne 10-15 minut. Przekładamy rybę na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Do otrzymanego sosu dodajemy kapary, posiekane grzybki oraz cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki. Mieszamy i polewamy rybę sosem. Możemy również sos podać osobno w sosjerce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję