menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety posypujemy solą, białym pieprzem i szafranem. Do specjalnego podłużnego garnka z wkładką wlewamy wino (jeżeli jest dość kwaśne, nie dodajemy soku z cytryny) i zagotowujemy z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Na wkładce kładziemy filety, skóra do dołu, garnek przykrywamy i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Następnie przekładamy filety na blachę do pieczenia, wywar trochę odparowujemy i przecedzamy. Z masła i mąki robimy na patelni białą zasmażkę, rozprowadzamy zimnym wywarem, dokładnie rozcieramy i zagotowujemy. Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszając dodajemy żółtka. Filety delikatnie polewamy sosem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Rybę podajemy na półmisku przybraną cząstkami cytryny.

ocena:

Sandacz w białym winie

składniki

  • 800 g filetów z sandacza
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 3 żółtka
  • 1 liść laurowy, 2 goździki, szafran lub kurkuma
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, pieprz biały mielony

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety posypujemy solą, białym pieprzem i szafranem. Do specjalnego podłużnego garnka z wkładką wlewamy wino (jeżeli jest dość kwaśne, nie dodajemy soku z cytryny) i zagotowujemy z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Na wkładce kładziemy filety, skóra do dołu, garnek przykrywamy i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Następnie przekładamy filety na blachę do pieczenia, wywar trochę odparowujemy i przecedzamy. Z masła i mąki robimy na patelni białą zasmażkę, rozprowadzamy zimnym wywarem, dokładnie rozcieramy i zagotowujemy. Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszając dodajemy żółtka. Filety delikatnie polewamy sosem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Rybę podajemy na półmisku przybraną cząstkami cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję