menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką cieplną aby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając marynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu. Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem. Smacznego

ocena:

Schab duszony z portabello

składniki

  • 4 kotlety schabowe (cięte na grubość około 3 cm)
  • 1/4 kg średnich grzybków portabello
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki czerwonego winnego octu
  • 1/2 szklanki czystego warzywnego bulionu
  • 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sporządzić marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy z octem, winem i pietruszką. Zalać marynatą mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed obróbką cieplną aby doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oliwy z masłem i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Mięso wyjąć z patelni i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić, pokrajać w półtalarki, czosnek drobno posiekać, grzyby pokrajać w plasterki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć. Mąkę wymieszać z papryką i opruszyć grzyby z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Pozostałą marynatę wymieszać z bulionem i podlać grzyby. Włożyć kotlety i dusić podlewając marynatą z bulionem, aż do zredukowania płynu i zgęstnienia sosu. Można podawać z ziemniaczkami oprószonymi zieleniną i młodą kapustą z masełkiem. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję