menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do faszerowania mięs świątecznych używamy suszonych owoców. Mogą to być śliwki, morele, jabłka. Znakomitymi dodatkami są żurawiny lub borówki, które można podać bardzo wykwintnie, zapiekając je w piekarniku na połówkach gruszek lub jabłek. Do faszerowania najlepiej nadają się polędwiczki wieprzowe i schab. Ponieważ możemy podawać je na zimno i na gorąco będą idealnym daniem zarówno w Sylwestrowy wieczór, jak i w trakcie Noworocznego obiadu. Iście królewskim daniem jest Schab faszerowany – świąteczny

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewracamy mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: śliwki moczymy w żubrówce lub jałowcówce. Po dwóch godzinach osączamy i rozkładamy na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, obkładamy podgotowanymi ziemniakami i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

ocena:

Schab faszerowany śliwkami

składniki

  • 2 kg schabu z kością
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
Bejca
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
Farsz
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml jałowcówki lub żubrówki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do faszerowania mięs świątecznych używamy suszonych owoców. Mogą to być śliwki, morele, jabłka. Znakomitymi dodatkami są żurawiny lub borówki, które można podać bardzo wykwintnie, zapiekając je w piekarniku na połówkach gruszek lub jabłek. Do faszerowania najlepiej nadają się polędwiczki wieprzowe i schab. Ponieważ możemy podawać je na zimno i na gorąco będą idealnym daniem zarówno w Sylwestrowy wieczór, jak i w trakcie Noworocznego obiadu. Iście królewskim daniem jest Schab faszerowany – świąteczny

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewracamy mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: śliwki moczymy w żubrówce lub jałowcówce. Po dwóch godzinach osączamy i rozkładamy na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240°. Zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem, obkładamy podgotowanymi ziemniakami i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję