menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ocet zagotować z 1/8 l wody,dodać olej,krążki cebuli, zmiażdżony czosnek,kolendrę,jałowiec,ziarna pieprzu,liście laurowe,estragon i 2 łyżeczki soli. Ostudzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone z powięzi mięso,przykryć i wstawić na 4 dni do lodówki. Wyjąć mięso z marynaty i zrumienić na gorącym tłuszczu, zalać przecedzoną marynatą, Dusić na średnim ogniu około 1,5 godziny. Często polewać sosem. Śliwki dusić 10 minut w 1/8 l wina, osączyć. Jabłka obrać,podzielić na ćwiartki, wyciąć środki. Jabłka cienko pokroić.Dusić 10 minut w pozostałym winie, ostudzić. Mięso pokroić, ułożyć na półmisku,obłożyć śliwkami i jabłkami. Sos wymieszać z winem, w którym gotowały się śliwki i podawać osobno.

ocena:

Schab marynowany

składniki

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 1/4 l octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ziaren kolendry
  • 4 jagody jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 250 g śliwek suszonych bez pestek
  • 1/4 l białego wytrawnego wina
  • 1 kg jabłek – kwaskowatych

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ocet zagotować z 1/8 l wody,dodać olej,krążki cebuli, zmiażdżony czosnek,kolendrę,jałowiec,ziarna pieprzu,liście laurowe,estragon i 2 łyżeczki soli. Ostudzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone z powięzi mięso,przykryć i wstawić na 4 dni do lodówki. Wyjąć mięso z marynaty i zrumienić na gorącym tłuszczu, zalać przecedzoną marynatą, Dusić na średnim ogniu około 1,5 godziny. Często polewać sosem. Śliwki dusić 10 minut w 1/8 l wina, osączyć. Jabłka obrać,podzielić na ćwiartki, wyciąć środki. Jabłka cienko pokroić.Dusić 10 minut w pozostałym winie, ostudzić. Mięso pokroić, ułożyć na półmisku,obłożyć śliwkami i jabłkami. Sos wymieszać z winem, w którym gotowały się śliwki i podawać osobno.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję