X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWielkanocWieprzowina

Schab faszerowany inaczej, bo nadziewany szpinakiem i jabłkiem

Wrzesień sprowadził mnie na ziemię, wrócił stary rytm, który nie pozostawia złudzeń, że wakacje już za nami. Mam nadzieję, że mimo wszystko jesień będzie dla nas łaskawa i kolorowa, a grille i pikniki bez dąsów oddadzą miejsce obiadom w domowym zaciszu.

Jedno jest pewne, każdy dzień zaznaczony w kalendarzu na czerwono to powód do wspólnego świętowania przy stole. Często jesteśmy wtedy całą rodziną w domu, często też wpadają inni członkowie rodziny i możemy celebrować uroczyste niedzielne obiady. A jeśli o nich mowa jednym z dań idealnych na taką okazję jest prosty w przygotowaniu i smakowity schab faszerowany. To niezwykle popularne w naszym kraju mięso podane w towarzystwie szpinaku i jabłka trafi do podniebień zarówno zwolenników kuchni tradycyjnej jak i tych bardziej wymagających. Tymi drugimi są z całą pewnością moje dzieci, które jako fanki marynarza Popeya można przekonać do zjedzenia każdego dania z dodatkiem „magicznych” zielonych liści przynoszących nadludzką moc.

Teraz pokażę Wam jak krok po kroku przyrządzić Schab faszerowany szpinakiem i jabłkiem. 

Schab faszerowany

Schab faszerowany inaczej, bo nadziewany szpinakiem i jabłkiem

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g szpinaku np. świeżego
  • 1 obrane duże jabłko, pokrojone w kostkę 1×1 cm
  • garść płatków migdałów
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekany
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • kawałek schabu około 1 kg
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab faszerowany

Krok 1:

Na patelni rozgrzej połowę oliwy oraz masło. Następnie wsyp cebulę i zeszklij przez 3 minuty.

Schab faszerowany

Krok 2:

Po tym czasie dodaj połowę czosnku a po 1 minucie szpinak. Smaż około 2 minuty, następnie dodaj jabłko, migdały oraz natkę pietruszki.

Schab faszerowany

Krok 3:

Po kolejnych 2 minutach całość dopraw solą i pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia i wymieszaj z pokruszoną fetą.

Schab faszerowany

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 210°C. Długim wąskim nożem zrób kieszeń w mięsie, jak do schabu ze śliwką.

Schab faszerowany

Krok 5:

Następnie schab wypełnij farszem. 

Schab faszerowany

Krok 6:

Mięso natrzyj oliwą, pozostałym czosnkiem, majerankiem oraz szczodrze solą i pieprzem. 

Schab faszerowany

Krok 7:

Schab wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie zmniejsz na 160°C i piecz jeszcze 40 minut.

Schab faszerowany

Do takiego obiadu proponuję szklankę  schłodzonej Coca-Coli by dopełnić smak potraw I od razu poczuć się lepiej.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również