menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki płuczemy, osączamy i zalewamy winiakiem. Mięso oddzielamy od kości, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w plastry i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy brytfankę do nagrzanego do 240ºC piekarnika na 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy aż do miękkości polewając pieczeń wywarem i sosem. Pod koniec pieczenia wrzucamy do sosu rodzynki. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

ocena:

Schab pieczony z rodzynkami

składniki

  • 1,5 kg schabu z kością
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 100 g rodzynek
  • kilka łyżek winiaku
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki płuczemy, osączamy i zalewamy winiakiem. Mięso oddzielamy od kości, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w plastry i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy brytfankę do nagrzanego do 240ºC piekarnika na 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy aż do miękkości polewając pieczeń wywarem i sosem. Pod koniec pieczenia wrzucamy do sosu rodzynki. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję