menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondelku rozpuszczamy cukier w 125 ml wody i podgrzewamy. Do powstałego syropu dodajemy wiśnie i mieszając podgrzewamy, aż puszczą sok. Oczyszczony i umyty schab oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy schab ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. Podlewamy wodą i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy do mięsa syrop z wiśniami i na małym ogniu dusimy pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy spirytus. Sos doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut. Schab kroimy w plastry, polewamy częścią sosu, resztę serwujemy w sosjerce. Podajemy z ziemniakami z wody. Jako dodatek polecam śliwki lub gruszki w occie albo borówki.

ocena:

Schab według pani Cherubinowej

składniki

  • 1 kg schabu z dzika
  • 500 g świeżych wydrylowanych wiśni (mogą być też wiśnie ze słoika)
  • 125 g cukru
  • 400 ml wody
  • 100 ml spirytusu
  • po pół łyżeczki: bazylii, curry i rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól, p

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondelku rozpuszczamy cukier w 125 ml wody i podgrzewamy. Do powstałego syropu dodajemy wiśnie i mieszając podgrzewamy, aż puszczą sok. Oczyszczony i umyty schab oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy schab ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. Podlewamy wodą i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy do mięsa syrop z wiśniami i na małym ogniu dusimy pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy spirytus. Sos doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut. Schab kroimy w plastry, polewamy częścią sosu, resztę serwujemy w sosjerce. Podajemy z ziemniakami z wody. Jako dodatek polecam śliwki lub gruszki w occie albo borówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję