menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Sam jednak cierpnę na myśl, ze trzeba wprawnie kręcić wałkiem, oblewać go ciastem, zbierać resztki na blachę i jeszcze postawić na stole, coś co będzie przypominało cudnej urody drzewko z gałązkami, sękami i korą brzozową. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180° piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem

ocena:

Sękacz w formie

składniki

  • 150 g maki pszennej (ok. 1 szklanki)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • ew. 1 łyżka rumu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Postanowiłem podać Wam przepis na uproszczonego sękacza, pieczonego w tortownicy lub w okrągłej formie z kominkiem. Sękacz jest pysznym ciastem i jak pisałem doświadczone gospodynie potrafią upiec cudo o wysokości metra i więcej. Sam jednak cierpnę na myśl, ze trzeba wprawnie kręcić wałkiem, oblewać go ciastem, zbierać resztki na blachę i jeszcze postawić na stole, coś co będzie przypominało cudnej urody drzewko z gałązkami, sękami i korą brzozową. Możemy upiec sobie takiego sękacza w naszym piekarniku. Uprzedzam jednak, że i tak wymaga czasu i pieczołowitości. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dolewamy roztopione i przestudzone masło. Dodajemy obrane i zmielone migdały, ew. rum i przesiane obie mąki. Dokładnie ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a na końcu dolewamy ubitą na sztywno pianę z białek. Formę smarujemy masłem i wlewamy na dno cienką warstwę ciasta. Wkładamy formę z ciastem na 5 minut do nagrzanego do 160-180° piekarnika. Za każdym razem, gdy ciasto upiecze się na brązowo, wlewamy na nie kolejną cienką warstwę. Wkładamy formę na 5 minut do piekarnika. Po wyczerpaniu się ciasta, babkę sękaczową wyjmujemy, a gdy ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję