menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
  • 2 l surowego mleka
  • bakterie serowe
  • podpuszczka tradycyjna lub mikrobiologiczna
  • termometr
  • forma do sera lub w ostateczności sitko wyłożone gazą
ocena:

Serek okrągły podpuszczkowy – Mleczna Droga

składniki

Przepis Ani z Mlecznej Drogi. Wszystkie dodatki do produkcji sera można kupić u dystrybutora artykułów dla serowarów Agrovis lub przez internet, np. na Allegro. Mleko podgrzewaj w kąpieli wodnej (w garnku umieszczonym w większym garnku napełnionym wodą). Doprowadź je do temp. 72 st. C (nie można przekroczyć 75 st. C, bo podpuszczka nie zadziała i mleko się nie zsiądzie), po czym schłodź do 30 st. C. Dodaj bakterie w ilości podanej na opakowaniu, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Następnie dodaj podpuszczkę w ilości podanej na opakowaniu. Uwaga, przed dodaniem wymieszaj ją z odrobiną wody. Całość wymieszaj. Mniej więcej po godzinie mleko powinno się ściąć – powstanie tzw. skrzep. Skrzep pokrój nożem w kostkę wielkości 3-4 cm, a następnie delikatnie łyżką przenieś do form i pozostaw do odcieknięcia. Na drugi dzień formy lub ser na sicie odwróć i pozostaw do dalszego odcieknięcia. Kolejnego dnia wyjmij ser z formy, posól go z obu stron i schłodź w lodówce. Po kilku godzinach jest gotowy do zjedzenia.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
  • 2 l surowego mleka
  • bakterie serowe
  • podpuszczka tradycyjna lub mikrobiologiczna
  • termometr
  • forma do sera lub w ostateczności sitko wyłożone gazą

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję