X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

-10 gruszek
-sok i otarta skórka z cytryny
Ciasto
-100 g masła
-3– 4 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2-3 łyżki mleka
-2 łyżki kakao
-po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
Masa serowa
-1 kg białego sera

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajami na białą masę. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Po dokładnym wymieszaniu składników przygotowujemy prostokątną blachę. Smarujemy ją masłem i posypujemy tartą bułką. Układamy ciasto na blasze. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na ładne ćwiartki. Polewamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Ser mielimy lub dokładnie ucieramy, dodajemy żółtka, cukier, skórkę cytrynową , budyń i śmietanę. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Nakładamy na ciasto na przemian ser i gruszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 50 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również