menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto. Ucieramy jajo z cukrem i dodajemy do masy trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Pozostałą część mąki wyrabiamy szybko z pokrojonym masłem, pod koniec dodajemy utarte z cukrem jajo i mieszamy. Bierzemy okrągłą formę i oblepiamy rozwałkowanym ciastem dno i brzegi. Możemy pozostawić niewielką ilość ciasta, wykorzystamy ją do ozdobienia wierzchu sernika. Ser przepuszczamy przez maszynkę lub ucieramy. Niektórzy mielą ser nawet parokrotnie, jest to kwestia indywidualnych upodobań. Dodajemy kilka łyżek śmietany i ucieramy dalej. Dzięki śmietanie masa będzie puszystsza. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i opłukane, osuszone rodzynki. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z paseczków przygotowanych z reszty ciasta. Wkładamy tortownicę do nagrzanego do 170ºC piekarnika  i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wierzch dekorujemy np.  osączonymi wiśniami z konfitury.

ocena:

Sernik krakowski

składniki

Ciasto

  • 150 g mąki (ok. 1 szklanka)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g sera
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy ciasto. Ucieramy jajo z cukrem i dodajemy do masy trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Pozostałą część mąki wyrabiamy szybko z pokrojonym masłem, pod koniec dodajemy utarte z cukrem jajo i mieszamy. Bierzemy okrągłą formę i oblepiamy rozwałkowanym ciastem dno i brzegi. Możemy pozostawić niewielką ilość ciasta, wykorzystamy ją do ozdobienia wierzchu sernika. Ser przepuszczamy przez maszynkę lub ucieramy. Niektórzy mielą ser nawet parokrotnie, jest to kwestia indywidualnych upodobań. Dodajemy kilka łyżek śmietany i ucieramy dalej. Dzięki śmietanie masa będzie puszystsza. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i opłukane, osuszone rodzynki. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z paseczków przygotowanych z reszty ciasta. Wkładamy tortownicę do nagrzanego do 170ºC piekarnika  i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wierzch dekorujemy np.  osączonymi wiśniami z konfitury.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję