menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Herbatniki kruszymy, łączymy z roztopionym masłem (1 łyżką masła smarujemy blachę). Tak powstałą masą wykładamy dno blaszki i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ser mielimy, najlepiej trzykrotnie i łączymy z ubitą śmietanką, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym. Źelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Masę nakładamy na blaszkę wyłożoną herbatniami i schładzamy kilka godzin w lodówce. Czekoladę roztapimy w kąpieli wodnej, czyli w rondlu umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą i dekorujemy nia wierzch sernika.

ocena:

Sernik marmurkowy

składniki

  • 300 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 100 g masła
Masa serowa
  • 500 g białego, tłustego sera twarogowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 50 g czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • pół łyżeczki olejku waniliowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Herbatniki kruszymy, łączymy z roztopionym masłem (1 łyżką masła smarujemy blachę). Tak powstałą masą wykładamy dno blaszki i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ser mielimy, najlepiej trzykrotnie i łączymy z ubitą śmietanką, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym. Źelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Masę nakładamy na blaszkę wyłożoną herbatniami i schładzamy kilka godzin w lodówce. Czekoladę roztapimy w kąpieli wodnej, czyli w rondlu umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą i dekorujemy nia wierzch sernika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję