X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Sernik marmurkowy Macieja Kuronia

Sernik to bez wątpienia najbardziej lubiane ciasto w Polsce. Znacie kogoś kto nie lubi sernika? Ja chyba nie znam, sam uwielbiam i cała moja rodzina też za sernikiem przepada. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik mojego taty Macieja, sernik marmurkowy. Pyszny z dodatkiem czekolady. 

Sernik marmurkowy Macieja Kuronia

Składniki:

  • 300 g herbatników np. w polewie czekoladowej
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 500 g białego, tłustego sera twarogowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady np. mlecznej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • pół łyżeczki olejku waniliowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Herbatniki pokrusz, rękoma lub np. przy pomocy miksera. Następnie połącz je z roztopionym masłem. Tak powstałą masę wyłóż na dno blaszki i odstaw na godzinę do lodówki. 

Krok 2:

Zmiel ser, najlepiej trzykrotnie i połącz z ubitą śmietanką, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, następnie dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części. 

Krok 3:

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj czekoladę do połowy masy serowej. 

Krok 4:

Masę wylewaj na przemian na blaszkę wyłożoną herbatnikami, na przemian ciemną z jasną, aż się skończą. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również