menu
v

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ser mielimy dwu – trzykrotnie i dodajemy do utartej masy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kasze mannę, bakalie – rodzynki opłukane i osuszone, migdały sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, wszystkie bakalie delikatnie posypane mąką. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej masę sernikową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 200° ok. 45 minut. Po upieczeniu sernik polewamy dowolna polewą orzechową, czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Sernik mistrzowski

składniki

  • 1,5 kg białego sera
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100– 150 g bakalii: smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek i migdałów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ser mielimy dwu – trzykrotnie i dodajemy do utartej masy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kasze mannę, bakalie – rodzynki opłukane i osuszone, migdały sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, wszystkie bakalie delikatnie posypane mąką. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do niej masę sernikową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 – 200° ok. 45 minut. Po upieczeniu sernik polewamy dowolna polewą orzechową, czekoladową, lub posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję