menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy spód z kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą, ucieramy osobno ugotowane i przetarte żółtko z  cukrem pudrem, dodajemy do maki, kroimy masło i tak przygotowane składniki siekamy na stolnicy nożem, następnie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy jest już schłodzone, wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy. Kładziemy je na blachę i pieczemy 15–20 minut w piekarniku o temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Ziemniaki gotujemy w łupinach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez maszynkę razem z serem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel i mieszamy z masą serową. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę z białek. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Do masy można dodać według uznania różne bakalie: rodzynki, migdały albo kakao. Można również zostawić trochę surowego ciasta i ozdobić wierzch sernika wałeczkami lub kratką. Upieczony sernik ziemniaczany nie nadaje się do przechowywania.

ocena:

Sernik ziemniaczany

składniki

Ciasto

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg białego sera
  • 7 jajek
  • 500 g cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy spód z kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą, ucieramy osobno ugotowane i przetarte żółtko z  cukrem pudrem, dodajemy do maki, kroimy masło i tak przygotowane składniki siekamy na stolnicy nożem, następnie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy jest już schłodzone, wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy. Kładziemy je na blachę i pieczemy 15–20 minut w piekarniku o temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Ziemniaki gotujemy w łupinach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez maszynkę razem z serem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel i mieszamy z masą serową. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę z białek. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Do masy można dodać według uznania różne bakalie: rodzynki, migdały albo kakao. Można również zostawić trochę surowego ciasta i ozdobić wierzch sernika wałeczkami lub kratką. Upieczony sernik ziemniaczany nie nadaje się do przechowywania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję