Ciasta i ciastka
Sernik ziemniaczany
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg białego sera
- 7 jajek
- 500 g cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Przygotowujemy spód z kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą, ucieramy osobno ugotowane i przetarte żółtko z cukrem pudrem, dodajemy do maki, kroimy masło i tak przygotowane składniki siekamy na stolnicy nożem, następnie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy jest już schłodzone, wyjmujemy je na stolnicę i wałkujemy. Kładziemy je na blachę i pieczemy 15–20 minut w piekarniku o temperaturze 180ºC na jasnozłoty kolor. Ziemniaki gotujemy w łupinach, po ostygnięciu obieramy i przepuszczamy przez maszynkę razem z serem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel i mieszamy z masą serową. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę z białek. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód. Do masy można dodać według uznania różne bakalie: rodzynki, migdały albo kakao. Można również zostawić trochę surowego ciasta i ozdobić wierzch sernika wałeczkami lub kratką. Upieczony sernik ziemniaczany nie nadaje się do przechowywania.