menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier zagotowujemy z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka polecam smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolewamy pozostałą gorącą wodę i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypujemy ziarno sezamowe i ogrzewamy masę, aż osiągnie temperaturę 135ºC. Wtedy wylewamy ją na  twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkujemy wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie będziemy musieli znowu wstawić ja na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę kroimy na równe prostokąty, przypominające wedlowskie sezamki. W Grecji i Turcji można kupić podobnie przyrządzone słodycze z orzechów laskowych, pistacjowych, włoskich, czy migdałów.

ocena:

Sezamki

składniki

  • po 250 g jasnego ziarna sezamowego i cukru
  • 1 duża cytryna i 40 ml wody lub 60 ml samej wody
  • po zbrązowieniu cukru dodatkowo 100 – 120 ml gorącej wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier zagotowujemy z wodą i z sokiem z cytryny. Ponieważ tworzący się karmel osiada na ściankach rondelka polecam smarowanie ścianek pędzelkiem zanurzanym w zimnej wodzie. Gdy cukier zacznie się karmelizować i brązowieć, dolewamy pozostałą gorącą wodę i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy zacznie znowu gęstnieć dosypujemy ziarno sezamowe i ogrzewamy masę, aż osiągnie temperaturę 135ºC. Wtedy wylewamy ją na  twardy, marmurowy lub granitowy blat i wałkujemy wałkiem posmarowanym olejem. Masa nie powinna zastygnąć przed rozwałkowaniem. W przeciwnym razie będziemy musieli znowu wstawić ja na chwilę do piekarnika. Ciepłą, rozwałkowaną masę kroimy na równe prostokąty, przypominające wedlowskie sezamki. W Grecji i Turcji można kupić podobnie przyrządzone słodycze z orzechów laskowych, pistacjowych, włoskich, czy migdałów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję