menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroję na mniej więcej jednakowe kawałki tj. 2×2 cm. Następnie przygotowuję marynatę z wyżej wymienionych składników i zalewam nią mięso..tak aby dobrze pokryła wszystkie kawałki ,mieszam i odstawiam do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjmuję mięso w zalewie z lodówki i pozostawiam w cieple, żeby przybrało temperaturę pokojową , w przeciwnym razie mięso może być twarde ( nie w przypadku kurczaka). Kiedy mięso ma już odpowiednią temperaturę, nadziewam na długie szpikulce do szaszłyków na przemian kawałki mięsa z pomidorkami koktajlowymi. Następnie kładę tak przygotowane kebaby na gorący grill elektryczny . W ostateczności możemy je upiec w piekarniku lub też po prostu usmażyć na patelni, najlepszy efekt uzyskujemy jednak kiedy pieczemy je na typowym grillu na węgiel. Piekę moje kebaby po ok 5-6 minut z każdej strony…Po czym zdejmuję z grilla i podaję polane powyższym sosem czosnkowym, który uzyskujemy przez wymieszanie podanych składników…do tego jeszcze ryż basmati albo chlebek pita…..czerwone wytrawne wino… zapalić w kąciku kadzidło ..puścić orientalną muzykę….i jesteśmy w dawnej Persji. Polecam !

ocena:

Shish kebab

składniki

Szaszłyki

  • 1/2 kilograma baraniny (w ostatecznosci moze byc kurczak, wieprzowina)
  • 1 opakowanie pomidorków koktailowych

Sos

  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 duży wyciśnięty ząbek czosnku ( dwa małe )
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Marynata

  • 2 duże cebule pokrojone na ósemki
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 łyżki sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso kroję na mniej więcej jednakowe kawałki tj. 2×2 cm. Następnie przygotowuję marynatę z wyżej wymienionych składników i zalewam nią mięso..tak aby dobrze pokryła wszystkie kawałki ,mieszam i odstawiam do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjmuję mięso w zalewie z lodówki i pozostawiam w cieple, żeby przybrało temperaturę pokojową , w przeciwnym razie mięso może być twarde ( nie w przypadku kurczaka). Kiedy mięso ma już odpowiednią temperaturę, nadziewam na długie szpikulce do szaszłyków na przemian kawałki mięsa z pomidorkami koktajlowymi. Następnie kładę tak przygotowane kebaby na gorący grill elektryczny . W ostateczności możemy je upiec w piekarniku lub też po prostu usmażyć na patelni, najlepszy efekt uzyskujemy jednak kiedy pieczemy je na typowym grillu na węgiel. Piekę moje kebaby po ok 5-6 minut z każdej strony…Po czym zdejmuję z grilla i podaję polane powyższym sosem czosnkowym, który uzyskujemy przez wymieszanie podanych składników…do tego jeszcze ryż basmati albo chlebek pita…..czerwone wytrawne wino… zapalić w kąciku kadzidło ..puścić orientalną muzykę….i jesteśmy w dawnej Persji. Polecam !

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję