menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawione i oczyszczone ryby solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy zalewę: topimy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, utarty chrzan i posiekany czosnek. Chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Ukręcamy żółtka z sokiem z cytryny. Do gotującego się sosu dodajemy stopniowo śmietanę, a następnie żółtka z cytryna. Pamiętamy o mieszaniu. Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia. Ryby oprószamy lekko mąką i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy z sosem. Tak przygotowaną sielawę można podawać na zimno i na gorąco.

ocena:

Sielawa z chrzanem

składniki

-1 kg sielawy
-szklanka świeżo utartego chrzanu
-250 ml mleka
-2 ząbki czosnku
-2 żółtka
-1 cytryna
-50 ml śmietany
-1 łyżka mąki
-2 łyżki masła
-50 ml oleju
-sól, cukier, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sprawione i oczyszczone ryby solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy zalewę: topimy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, utarty chrzan i posiekany czosnek. Chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Ukręcamy żółtka z sokiem z cytryny. Do gotującego się sosu dodajemy stopniowo śmietanę, a następnie żółtka z cytryna. Pamiętamy o mieszaniu. Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia. Ryby oprószamy lekko mąką i smażymy na oleju z obu stron. Podajemy z sosem. Tak przygotowaną sielawę można podawać na zimno i na gorąco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję