menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najsłynniejsza śląska zupa wigilijna Jest to kolejna świąteczna polewka, mająca według wierzeń siłę magiczną i dająca powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy wigilijnej trwało cały dzień. Przygotowanie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.

Konopie zalać woda na dwie godziny. Potem odcedzić  i  znowu zalać woda, gotować ok. 1 ½ godziny. Po ugotowaniu odcedzić- zachowując wywar, przełożyć do kamiennego naczynia i tłuc drewnianą pałką, aż do wypłynięcia białego płynu. Płyn dodać do wywaru z konopi. Tłuczenie konopi i żmudne i długotrwałe. W zasadzie w kamionce powinny pozostać same łuski. Wywar z konopi wraz z wytłoczonym płynem należy gotować. Do całości dodaje się  śmietankę, zasmażkę z masła, mąki zalanej niewielką ilością mleka oraz przyprawy. Konopiotka ma charakterystyczny słodko- gorzki smak. Na osobnym talerzyku podaje się kaszę gryczaną ugotowaną na pół sypko.

ocena:

Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka

składniki

-wywar z marchewki, pietruszki i selera
-1 kg konopi
-500 ml słodkiej śmietany
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki pszennej
-300 g kaszy krakowskiej (jaglana), gryczanej
-sól, szczypta cukru do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najsłynniejsza śląska zupa wigilijna Jest to kolejna świąteczna polewka, mająca według wierzeń siłę magiczną i dająca powodzenie. Kiedyś gotowanie tej zupy wigilijnej trwało cały dzień. Przygotowanie wymagało własnoręcznego przygotowania mąki z kaszy jaglanej, następnie bardzo długo gotowano ziarna konopi w osłodzonej i posolonej wodzie.

Konopie zalać woda na dwie godziny. Potem odcedzić  i  znowu zalać woda, gotować ok. 1 ½ godziny. Po ugotowaniu odcedzić- zachowując wywar, przełożyć do kamiennego naczynia i tłuc drewnianą pałką, aż do wypłynięcia białego płynu. Płyn dodać do wywaru z konopi. Tłuczenie konopi i żmudne i długotrwałe. W zasadzie w kamionce powinny pozostać same łuski. Wywar z konopi wraz z wytłoczonym płynem należy gotować. Do całości dodaje się  śmietankę, zasmażkę z masła, mąki zalanej niewielką ilością mleka oraz przyprawy. Konopiotka ma charakterystyczny słodko- gorzki smak. Na osobnym talerzyku podaje się kaszę gryczaną ugotowaną na pół sypko.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję