menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki “mieszanki piorunującej” dokładnie wymieszać.
Przygotować także marynatę mieszając jej składniki.
Skrzydełka układać w miseczce warstwami, przelewając marynatą każdą warstwę. Przykryć. Odstwaić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Składniki na sos “BBQ Diablo” zagotować w garnuszku, cały czas mieszając nie gotować. Ostudzić. Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Grillować skrzydełka do koloru złotego, smarować sosem “BBQ Diablo” i trzymać na ruszcie jeszcze chwil kilka, do zagotowania sosu, (uważać żeby się sos nie spalił). Podawać ze świeżą sałatą.
Smacznego

ocena:

Skrzydełka “Diablo” z grilla

składniki

  • 2 kg skrzydełek – dwa tuziny – (z obciętą trzecią najmniejszą częścią)
Składniki na “mieszankę piorunującą”:
  • 1 łyżeczka mielonej papryki węgierskiej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki “Cayenne”
  • 1 łyżeczka mielonej papryki “Chili”
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Składniki na marynatę:
  • 1/2 przygotowanej “mieszanki piorunującej”
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki zgniecionego czosnku
  • 1/2 szklanki soku grapefruit’oweg
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
Składniki na sos “BBQ Diablo” :
  • 1/2 przygotowanej “mieszanki piorunującej”
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki zgniecionego czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki zielonego sosu “Tabasco” (ew. może być czerwony)
  • 2 łyżeczki sosu “Worchestershire” (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki “mieszanki piorunującej” dokładnie wymieszać.
Przygotować także marynatę mieszając jej składniki.
Skrzydełka układać w miseczce warstwami, przelewając marynatą każdą warstwę. Przykryć. Odstwaić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Składniki na sos “BBQ Diablo” zagotować w garnuszku, cały czas mieszając nie gotować. Ostudzić. Odstawić do lodówki na noc (około 8 do 12 godz.)
Grillować skrzydełka do koloru złotego, smarować sosem “BBQ Diablo” i trzymać na ruszcie jeszcze chwil kilka, do zagotowania sosu, (uważać żeby się sos nie spalił). Podawać ze świeżą sałatą.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję