menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Skrzydełka kroimy na 3 części. Małe “pypcie” mażemy zachować na rosół. Pozostałe części gotujemy w wodzie przez ok 20 minut z dodatkiem vegety i soli. Układamy je na patelni i zalewamy je sokiem pomidorowym z miodem. Można dodać trochę wywaru z podgotowanych skrzydełek. Dodajemy posiekany czosnek,drobno posiekany świeży imbir oraz majeranek i chilli. Smażymy tak długo aby nastąpiła karmelizacja i skrzydełka zarumienią się i oblepia się smakowitym sosem. Proste:) I pyszne:) ) Chcecie bardziej pikantne dodajcie więcej chilli. Chcecie bardziej słodkie dodajcie więcej miodu. Można tez zrobić podobnie dla bardziej leniwych marynując skrzydełka w słodkim sosie chilii przez noc i upiec je w piekarniku. Cóż.. efekt nie będzie ten sam bo przez podgotowanie mięso bardziej odchodzi od kości a i smak nie ten. Dla wersji bardziej orientalnej możemy zamiast soku pomidorowego użyć soku pomarańczowego. Z kulinarnym pozdrowieniem życzę smacznego!!!

ocena:

Skrzydełka na słodko-pikantno a la Kuroń

składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • ok 0,5 l soku pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 zabki czosnku
  • 1 łyżka płatkówi chilli
  • warzywko lub vegeta
  • ok 150 ml miodu
  • kawałek imbiru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Skrzydełka kroimy na 3 części. Małe “pypcie” mażemy zachować na rosół. Pozostałe części gotujemy w wodzie przez ok 20 minut z dodatkiem vegety i soli. Układamy je na patelni i zalewamy je sokiem pomidorowym z miodem. Można dodać trochę wywaru z podgotowanych skrzydełek. Dodajemy posiekany czosnek,drobno posiekany świeży imbir oraz majeranek i chilli. Smażymy tak długo aby nastąpiła karmelizacja i skrzydełka zarumienią się i oblepia się smakowitym sosem. Proste:) I pyszne:) ) Chcecie bardziej pikantne dodajcie więcej chilli. Chcecie bardziej słodkie dodajcie więcej miodu. Można tez zrobić podobnie dla bardziej leniwych marynując skrzydełka w słodkim sosie chilii przez noc i upiec je w piekarniku. Cóż.. efekt nie będzie ten sam bo przez podgotowanie mięso bardziej odchodzi od kości a i smak nie ten. Dla wersji bardziej orientalnej możemy zamiast soku pomidorowego użyć soku pomarańczowego. Z kulinarnym pozdrowieniem życzę smacznego!!!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję