menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos – majonezowy Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Drugi sos – śmietankowy Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami. Trzeci sos – musztardowy Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy. Czwarty sos – wykwintny Drobno kroimy fileciki anchois (część filecików możemy pozostawić do przybrania), mieszamy je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem. Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. ziemniakami. Ziemniaki w łupinach władamy do żaroodpornego naczynia pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Śledzie w sosie śmietankowym i musztardowym posypujemy siekanym jabłkiem i ogórkiem, śledzie w sosie wykwintnym – pokrojonymi anchois i kaparami. Oddzielnie podajemy obrane z łupin ziemniaki i oprószone solą, z wiórkami masła na wierzchu.

ocena:

Śledź w czterech sosach

składniki

-1,5 kg filetów solonych
-500 ml mleka
Pierwszy sos – majonezowy
-2 żółtka
-250 ml oleju
-2 łyżki musztardy
-1 łyżeczka soku z cytryny
-cukier, sól, pieprz
Drugi sos – śmietankowy
-250 ml kwaśnej śmietany 18%
-150 g posiekanej cebuli, 2 kwaśne jabłka
-ew. 2 kiszone ogórki
Trzeci sos – musztardowy
-pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
-150 g posiekanej cebuli
-2 łyżki musztardy
-1 łyżka oleju
Czwarty sos – wykwintny
-1 puszka anchois
-2 cebule
-kapary
-pół porcji przygotowanego wcześniej majonezu
-2 łyżeczki czerwonego kawioru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Następnie wyjmujemy je, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pierwszy sos – majonezowy Przygotowujemy majonez: żółtka ucieramy z musztardą, dodając porcjami olej. Doprawiamy sokiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Drugi sos – śmietankowy Drobno siekamy ogórki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Trochę ogórków i jabłek zostawiamy do przybrania. Śmietanę mieszamy z drobno posiekaną cebulą, jabłkami i ogórkami. Trzeci sos – musztardowy Majonez łączymy z olejem, dodajemy cebulę i musztardę, dokładnie mieszamy. Czwarty sos – wykwintny Drobno kroimy fileciki anchois (część filecików możemy pozostawić do przybrania), mieszamy je z posiekaną cebulą, majonezem, czerwonym kawiorem. Tak przygotowane śledzie z sosami można podać np. ziemniakami. Ziemniaki w łupinach władamy do żaroodpornego naczynia pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Śledzie w sosie śmietankowym i musztardowym posypujemy siekanym jabłkiem i ogórkiem, śledzie w sosie wykwintnym – pokrojonymi anchois i kaparami. Oddzielnie podajemy obrane z łupin ziemniaki i oprószone solą, z wiórkami masła na wierzchu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję