X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoRyby

Smaczny śledź w sosie musztardowym

Smaczny śledź w sosie musztardowym to idealna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Śledź to ryba, która w tym czasie występuje chyba we wszystkich świętujących domach w Polsce. Znam i robię różne sałatki ze śledzia, ale ta jest w czołówce. Uwielbiam musztardę, lubię śledzia, a te dwa składniki w połączeniu tworzą duet idealny. 

Smaczny śledź w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych w oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 50 ml oleju lnianego
  • sok z połowy cytryny
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin.

Krok 2:

Następnie w misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą.

Krok 3:

Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dopraw całość solą oraz pieprzem.

Krok 4:

Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę.

Podaj np. ze świeżym, pszennym pieczywem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również