menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku, następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki. Przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem. Po ochłodzeniu mieszamy zalewę z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze mieszamy. Śledzie układamy w słoju warstwami na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni.

ocena:

Śledź w winie

składniki

-1 kg filetów solonych
-2-3 cebule
-2 pory (białe części)
500 ml mleka
-400 ml białego wytrawnego wina
-10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego
-szczypta imbiru
-2 łyżki cukru
-250 ml oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy w mleku, następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki. Przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem. Po ochłodzeniu mieszamy zalewę z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze mieszamy. Śledzie układamy w słoju warstwami na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję