menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śledzie moczymy w wodzie 6– 12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę w trakcie moczenia, ostatnie dwie godziny moczymy śledzie w mleku, odcedzamy i płuczemy. Trzeba zawsze spróbować kawałek, żeby zobaczyć, czy nie są za słone. Cebulę kroimy w plasterki, a czosnek siekamy. Gdy śledzie są już dokładnie osączone kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do dwóch litrowych lub jednego większego słoika. Układamy warstwami śledzie, przyprawy posiekany czosnek lub plasterki cebuli. Na samym wierzchu kładziemy cebulę. Zalewamy wszystko sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą. Zakręcamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch-trzech dniach, układamy śledzie na talerzykach lub miseczkach i doprawiamy świeżo posiekaną cebulką, ziołami, sosami (szczególnie jabłkowo-śmietanowo-cebulowym lub chrzanowym).

ocena:

Śledzie marynowane

składniki

-1 kg filetów solonych
-20 ziaren gorczycy, 20 ziaren kolendry
-500 ml mleka
-5-6 goździków
-15 ziaren różnokolorowego pieprzu
-1 cebula lub kilka ząbków czosnku
-50 ml octu spirytusowego
-100 ml dobrego oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śledzie moczymy w wodzie 6– 12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę w trakcie moczenia, ostatnie dwie godziny moczymy śledzie w mleku, odcedzamy i płuczemy. Trzeba zawsze spróbować kawałek, żeby zobaczyć, czy nie są za słone. Cebulę kroimy w plasterki, a czosnek siekamy. Gdy śledzie są już dokładnie osączone kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do dwóch litrowych lub jednego większego słoika. Układamy warstwami śledzie, przyprawy posiekany czosnek lub plasterki cebuli. Na samym wierzchu kładziemy cebulę. Zalewamy wszystko sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą. Zakręcamy i wstawiamy w chłodne miejsce. Po dwóch-trzech dniach, układamy śledzie na talerzykach lub miseczkach i doprawiamy świeżo posiekaną cebulką, ziołami, sosami (szczególnie jabłkowo-śmietanowo-cebulowym lub chrzanowym).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję