menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie je osączamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy ze śledziem. Jaja gotujemy na twardo. Do śledzi dolewamy powoli olej stale mieszając. Na koniec posypujemy śledzie posiekanymi drobno jajami. W różnych rejonach Polski, w tym min.: na Podlasiu używa się oleju lnianego Ma on ciemny pomarańczowy kolor i bardzo specyficzny aromat. Poza tym jest bardzo delikatny. Polecam Państwu wypróbowanie tej polskiej specjalności podczas przygotowywania różnych potraw z użyciem oleju, nie tylko śledzi. Zapewniam, że smakują doskonale

ocena:

Śledzie po podlasku

składniki

-1 kg filetów
-500 ml mleka
-4 cebule
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 jajka
-2 łyżeczki musztardy
-50 ml oleju
-mielona ostra papryka, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie je osączamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy ze śledziem. Jaja gotujemy na twardo. Do śledzi dolewamy powoli olej stale mieszając. Na koniec posypujemy śledzie posiekanymi drobno jajami. W różnych rejonach Polski, w tym min.: na Podlasiu używa się oleju lnianego Ma on ciemny pomarańczowy kolor i bardzo specyficzny aromat. Poza tym jest bardzo delikatny. Polecam Państwu wypróbowanie tej polskiej specjalności podczas przygotowywania różnych potraw z użyciem oleju, nie tylko śledzi. Zapewniam, że smakują doskonale

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję