menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.

ocena:

Śledzie w ziołach – po śląsku

składniki

-1 kg filetów solonych
-500 ml mleka
-4 cebule
-250 ml octu winnego, 250 ml oleju
-4 łyżki  świeżo mielonego pieprzu
-po 1 łyżce bazylii i tymianku
-2 liście laurowe
-po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję