menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i zalewamy 450 ml oleju. Pozostawiamy śledzie w oliwie przez co najmniej 24 godziny. Potem osączamy je, kroimy w mniejsze dzwonka. Rodzynki myjemy i zalewamy niedużą ilością wody, żeby napęczniały, gdy napęcznieją osączamy je na sicie. W dużym słoju układamy na przemian kawałki śledzi i rodzynki. Posypujemy każdą warstwę zmieszanymi przyprawami. Na koniec wlewamy 250 ml oleju lub oliwy. , odstawiamy na noc do lodówki. W ten sam sposób możemy przyrządzić śledzie zalewając je nie oliwą lecz białym wytrawnym winem. Ograniczamy wówczas przyprawy.

ocena:

Śledzie z rodzynkami

składniki

-1 kg filetów solonych
-500 ml mleka
-300 g rodzynek
-po 1 łyżce: cynamonu, pieprzu mielonego i mielonego ziela angielskiego
-700 ml oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i zalewamy 450 ml oleju. Pozostawiamy śledzie w oliwie przez co najmniej 24 godziny. Potem osączamy je, kroimy w mniejsze dzwonka. Rodzynki myjemy i zalewamy niedużą ilością wody, żeby napęczniały, gdy napęcznieją osączamy je na sicie. W dużym słoju układamy na przemian kawałki śledzi i rodzynki. Posypujemy każdą warstwę zmieszanymi przyprawami. Na koniec wlewamy 250 ml oleju lub oliwy. , odstawiamy na noc do lodówki. W ten sam sposób możemy przyrządzić śledzie zalewając je nie oliwą lecz białym wytrawnym winem. Ograniczamy wówczas przyprawy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję