menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Z podanych składników zagotowujemy marynatę, dodając do niej 500 ml wody. Po zagotowaniu odstawiamy marynatę do ostygnięcia. Szparagi oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, filety płuczemy i osączamy. W jednym szklanym naczyniu połową marynaty zalewamy szparagi, a w drugim śledzie. Przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie osączamy szparagi oraz śledzie, kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy śmietankę. Układamy na talerzach kawałki śledzi i szparagi, skrapiamy oliwą zwykłą lub truflową, przybieramy plasterkami cytryny z ułożonymi na nich kleksami z bitej śmietany i kawiorem. Można też zrobić przybranie z bitej śmietany i żurawin.

ocena:

Śledzik marynowany – bardzo wykwintny

składniki

-1 kg filetów solonych
-500 g szparagów
-500 ml mleka
-250 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki oliwy
-ew. 1 cytryna i 50 g kawioru lub konfitura z żurawiny
Marynata
-500 ml octu białego winnego
-200 g cukru, 8–10 goździków, 20 ziaren czarnego pieprzu
-po pół łyżeczki: gałki muszkatołowej, chilli, imbiru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Z podanych składników zagotowujemy marynatę, dodając do niej 500 ml wody. Po zagotowaniu odstawiamy marynatę do ostygnięcia. Szparagi oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, filety płuczemy i osączamy. W jednym szklanym naczyniu połową marynaty zalewamy szparagi, a w drugim śledzie. Przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie osączamy szparagi oraz śledzie, kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy śmietankę. Układamy na talerzach kawałki śledzi i szparagi, skrapiamy oliwą zwykłą lub truflową, przybieramy plasterkami cytryny z ułożonymi na nich kleksami z bitej śmietany i kawiorem. Można też zrobić przybranie z bitej śmietany i żurawin.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję