menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i połowę cukru. Masło topimy i po ostudzeniu dolewamy wraz z mlekiem i dwoma jajami do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec, gdy będzie już miękkie i lśniące dodajemy do niego drożdże z cukrem i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek, moreli usuwamy pestki. Dodajemy kilka łyżek wody, resztę cukru, sok z połowy cytryny i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. Ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką nadzienie. Białkiem smarujemy brzegi każdego krążka, żeby pierożki łatwiej było zlepiać. Końce pierożków mocno zaciskamy palcami. Ponieważ pierożki znacznie urosną, możemy naciąć falbankę każdego z nich co pół centymetra. Odkładamy je do ponownego wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość smażymy je w głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu pierożki osączamy na sicie i posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Słodkie pierożki drożdżowe

składniki

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 120 g cukru
  • 300–400 g owoców: moreli, jabłek, śliwek itp. lub konfitura
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i połowę cukru. Masło topimy i po ostudzeniu dolewamy wraz z mlekiem i dwoma jajami do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec, gdy będzie już miękkie i lśniące dodajemy do niego drożdże z cukrem i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek, moreli usuwamy pestki. Dodajemy kilka łyżek wody, resztę cukru, sok z połowy cytryny i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. Ciasto ponownie zagniatamy, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką nadzienie. Białkiem smarujemy brzegi każdego krążka, żeby pierożki łatwiej było zlepiać. Końce pierożków mocno zaciskamy palcami. Ponieważ pierożki znacznie urosną, możemy naciąć falbankę każdego z nich co pół centymetra. Odkładamy je do ponownego wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość smażymy je w głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu pierożki osączamy na sicie i posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję