menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i masło. Siekamy szybko nożem, pod koniec dodajemy jeszcze żółtko. Jeżeli ciasto jest za gęste możemy ewentualnie dodać łyżkę śmietany. Wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie myjemy owoce, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Białko ubijamy i mieszamy na jednolitą masę z mielonymi bakaliami, cukrem waniliowym, połową cukru pudru i konfiturą. Masą napełniamy połówki owoców. Ciasto dzielimy na części (tyle części ile połówek owoców) i każdą część wałkujemy, tak żeby uzyskać okrągły placuszek. Na środku kładziemy śliwkę lub morelę i zalepiamy brzegi każdego placka, tak jak w przypadku zwykłych pierogów. Nakłuwamy pierożki widelcem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub delikatnie posmarowanej masłem. Możemy pierożki posmarować z wierzchu odrobiną białka i posypać cukrem pudrem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 30-40 minut na złoty kolor.

ocena:

Słodkie pierożki z kruchego ciasta

składniki

  • #Ciasto
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • ew. 1 łyżka śmietany
  • #Farsz
  • 50 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 150 g moreli lub śliwek
  • 1 łyżka powideł lub konfitury owocowej
  • 1 białko
  • 50 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i masło. Siekamy szybko nożem, pod koniec dodajemy jeszcze żółtko. Jeżeli ciasto jest za gęste możemy ewentualnie dodać łyżkę śmietany. Wyrabiamy ciasto rękami, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie myjemy owoce, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Białko ubijamy i mieszamy na jednolitą masę z mielonymi bakaliami, cukrem waniliowym, połową cukru pudru i konfiturą. Masą napełniamy połówki owoców. Ciasto dzielimy na części (tyle części ile połówek owoców) i każdą część wałkujemy, tak żeby uzyskać okrągły placuszek. Na środku kładziemy śliwkę lub morelę i zalepiamy brzegi każdego placka, tak jak w przypadku zwykłych pierogów. Nakłuwamy pierożki widelcem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub delikatnie posmarowanej masłem. Możemy pierożki posmarować z wierzchu odrobiną białka i posypać cukrem pudrem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy około 30-40 minut na złoty kolor.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję