menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płaty schłodzonej, świeżej słoniny kroimy w prostokąty. Z 4 łyżek soli i pieprzu przygotowujemy mieszankę i połową nacieramy każdy płat ze wszystkich stron. Łyżkę mieszanki wsypujemy na dno kamionkowego naczynia i układamy prostokąty słoniny, zawsze skórą do dołu. Na koniec posypujemy wierzchnią warstwę resztą mieszanki, ewentualnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy na 7 dni. Potem wyjmujemy słoninę i nacieramy łyżką soli. Ponownie układamy w naczyniu. Soloną słoninę możemy przechowywać przez pół roku. Możemy również poddać ją wędzeniu. Wtedy po pierwszym soleniu trzymamy ją w naczyniu przez 2 tygodnie, płuczemy i suszymy w przewiewnym miejscu przez kilka godzin. Wędzimy słoninę przez 3-5 dni w zimnym dymie, aż zrobi się złocista. Jeśli chcemy, to po osuszeniu, przed wędzeniem, możemy słoninę posmarować papryką. Słoninę wędzoną możemy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przez ponad pół roku.

ocena:

Słonina wędzona

składniki

  • 2 kg słoniny
  • 90 g soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu, ew. 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płaty schłodzonej, świeżej słoniny kroimy w prostokąty. Z 4 łyżek soli i pieprzu przygotowujemy mieszankę i połową nacieramy każdy płat ze wszystkich stron. Łyżkę mieszanki wsypujemy na dno kamionkowego naczynia i układamy prostokąty słoniny, zawsze skórą do dołu. Na koniec posypujemy wierzchnią warstwę resztą mieszanki, ewentualnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Odstawiamy na 7 dni. Potem wyjmujemy słoninę i nacieramy łyżką soli. Ponownie układamy w naczyniu. Soloną słoninę możemy przechowywać przez pół roku. Możemy również poddać ją wędzeniu. Wtedy po pierwszym soleniu trzymamy ją w naczyniu przez 2 tygodnie, płuczemy i suszymy w przewiewnym miejscu przez kilka godzin. Wędzimy słoninę przez 3-5 dni w zimnym dymie, aż zrobi się złocista. Jeśli chcemy, to po osuszeniu, przed wędzeniem, możemy słoninę posmarować papryką. Słoninę wędzoną możemy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przez ponad pół roku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję