menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Słoninę, jak zwykle kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Topimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki po opłukaniu i osuszeniu kroimy na cienkie paski. Gdy skwarki zaczną się rumienić, dorzucamy do rondelka cebulę, śliwki i majeranek. Mieszamy. Kiedy cebula będzie miała złocisty kolor, zdejmujemy rondelek z ognia i przelewamy smalec do kamiennego naczynia do zastygnięcia.

ocena:

Smalec ze śliwkami

składniki

-500 g wędzonej słoniny lub tłuszczu wieprzowego ze skwarkami
-100 g śliwek
-1 cebula
-1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Słoninę, jak zwykle kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Topimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki po opłukaniu i osuszeniu kroimy na cienkie paski. Gdy skwarki zaczną się rumienić, dorzucamy do rondelka cebulę, śliwki i majeranek. Mieszamy. Kiedy cebula będzie miała złocisty kolor, zdejmujemy rondelek z ognia i przelewamy smalec do kamiennego naczynia do zastygnięcia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję