menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce myjemy, czyścimy z szypułek i wkładamy do słoja, posypując delikatnie cukrem, do słoja nalewamy wódkę i odstawiamy w zacienione miejsce na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy spirytus i odstawiamy jeszcze na 2 miesiące. Następnie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka miesięcy. Podobnie jak wiśniówkę i smorodinówkę możemy przygotować inne nalewki owocowe: pigwówkę (owoce kroimy w ćwiartki), aroniówkę, tarninówkę, jeżynówkę, jarzębinówkę i nalewkę na mirabelkach.

ocena:

Smorodinówka

składniki

  • 1,5 l wódki czystej
  • 400 ml spirytusu
  • 1,5 kg czarnych porzeczek
  • cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Owoce myjemy, czyścimy z szypułek i wkładamy do słoja, posypując delikatnie cukrem, do słoja nalewamy wódkę i odstawiamy w zacienione miejsce na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy spirytus i odstawiamy jeszcze na 2 miesiące. Następnie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka miesięcy. Podobnie jak wiśniówkę i smorodinówkę możemy przygotować inne nalewki owocowe: pigwówkę (owoce kroimy w ćwiartki), aroniówkę, tarninówkę, jeżynówkę, jarzębinówkę i nalewkę na mirabelkach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję