menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso natrzyj papryką, majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut.

Karkówkę obsmaż na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie polej ją miodem, koncentratem pomidorowym i ketchupem. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.

 Piecz ok. 90 min w temperaturze 180°C. W drugiej połowie pieczenia co kilkanaście minut polewać pieczeń powstałym sosem. Upieczone mięso pokroić w plastry i podać z ziemniakami purée.

ocena:

Soczysta karkówka duszona w miodzie

składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso natrzyj papryką, majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut.

Karkówkę obsmaż na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie polej ją miodem, koncentratem pomidorowym i ketchupem. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.

 Piecz ok. 90 min w temperaturze 180°C. W drugiej połowie pieczenia co kilkanaście minut polewać pieczeń powstałym sosem. Upieczone mięso pokroić w plastry i podać z ziemniakami purée.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję