menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak gotujemy 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem czosnku granulowanego, pieprzu i szczypty cukru, by zachował zielony kolor. Osączamy. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na każdym filecie układamy liść szpinaku, 2 szparagi, filety zwijamy i spinamy wykałaczka. Zamiast szpinaku możemy użyć sparzone liście sałaty lub uduszony i odparowany szpinak mrożony. Roladki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Roladki polewamy sosem, delikatnie oprószamy szafranem lub kurkumą i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 160-170ºC piekarniku. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i brokułami ugotowanymi w wywarze ze szpinaku.

ocena:

Sola ze szparagami

składniki

  • 8-12 filetów z soli
  • 16-24 szparagów świeżych lub z puszki
  • 8-12 liści świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki kurkumy lub szafranu
  • czosnek granulowany
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • cukier, sól, pieprz
    #Sos
  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szpinak gotujemy 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem czosnku granulowanego, pieprzu i szczypty cukru, by zachował zielony kolor. Osączamy. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na każdym filecie układamy liść szpinaku, 2 szparagi, filety zwijamy i spinamy wykałaczka. Zamiast szpinaku możemy użyć sparzone liście sałaty lub uduszony i odparowany szpinak mrożony. Roladki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Roladki polewamy sosem, delikatnie oprószamy szafranem lub kurkumą i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 160-170ºC piekarniku. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i brokułami ugotowanymi w wywarze ze szpinaku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję