menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Maliny miksujemy, dolewamy wodę, żeby sok rozrzedzić i przecedzamy, tak żeby nie było pestek, następnie ucieramy powstały sok z cukrem pudrem, sokiem z limonki lub cytryny, śmietanką oraz białym winem. Przelewamy masę do miski i zamrażamy, co jakiś czas mieszając lub miksując i dalej zamrażając, aż całkiem stwardnieje. Podobne sorbety możemy zrobić z innych owoców sezonowych. Proponuję użycie zamiast cukru – miodu.

ocena:

Sorbet malinowy

składniki

  • 500 g świeżych malin lub ok. 400 ml soku ze świeżych malin
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cytryna lub limonka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml śmietany 30%
  • 125 ml wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Maliny miksujemy, dolewamy wodę, żeby sok rozrzedzić i przecedzamy, tak żeby nie było pestek, następnie ucieramy powstały sok z cukrem pudrem, sokiem z limonki lub cytryny, śmietanką oraz białym winem. Przelewamy masę do miski i zamrażamy, co jakiś czas mieszając lub miksując i dalej zamrażając, aż całkiem stwardnieje. Podobne sorbety możemy zrobić z innych owoców sezonowych. Proponuję użycie zamiast cukru – miodu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję