X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Sorbet miętowy

Składniki

  • 200 g cukru
  • 250 ml wody
  • 750 ml soku z cytryny
  • 100 ml naparu z mięty albo świeżych liści z mięty

Sposób przygotowania

Gotujemy wodę z cukrem. Po ostudzeniu dodajemy sok cytrynowy oraz napar z mięty (osobiście polecam świeże liście). Całość miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika. Za każdym razem, gdy sorbet zaczyna twardnieć na brzegach naczynia, wyjmujemy go i mieszamy lub miksujemy. W ten sam sposób możemy przygotować różne warianty sorbetu. Zamiast cytryn możemy dać limonki, a zamiast  mięty – melisę. Wreszcie  zamiast części wody możemy wlać do sorbetu inny ulubiony trunek, np.: szampana.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również