menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy wodę z cukrem. Po ostudzeniu dodajemy sok cytrynowy oraz napar z mięty (osobiście polecam świeże liście). Całość miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika. Za każdym razem, gdy sorbet zaczyna twardnieć na brzegach naczynia, wyjmujemy go i mieszamy lub miksujemy. W ten sam sposób możemy przygotować różne warianty sorbetu. Zamiast cytryn możemy dać limonki, a zamiast  mięty – melisę. Wreszcie  zamiast części wody możemy wlać do sorbetu inny ulubiony trunek, np.: szampana.

ocena:

Sorbet miętowy

składniki

  • 200 g cukru
  • 250 ml wody
  • 750 ml soku z cytryny
  • 100 ml naparu z mięty albo świeżych liści z mięty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy wodę z cukrem. Po ostudzeniu dodajemy sok cytrynowy oraz napar z mięty (osobiście polecam świeże liście). Całość miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika. Za każdym razem, gdy sorbet zaczyna twardnieć na brzegach naczynia, wyjmujemy go i mieszamy lub miksujemy. W ten sam sposób możemy przygotować różne warianty sorbetu. Zamiast cytryn możemy dać limonki, a zamiast  mięty – melisę. Wreszcie  zamiast części wody możemy wlać do sorbetu inny ulubiony trunek, np.: szampana.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję