menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nazwa aïoli dotyczy zarówno sosu, jak i potraw z nią podawanych (głównie rybnych i warzywnych). Sos aïoli jest odpowiednikiem naszego majonezu, z tym, że dodajemy do niego czosnek i odrobinę ostrej przyprawy. Sos podawany jest głównie do ryb, warzyw i jaj. Czosnek drobno siekamy i miksujemy lub ucieramy z niewielka ilością soli. W trakcie ucierania dodajemy żółtka, a następnie cienkim strumieniem dolewamy oliwę. Kręcimy cały czas w jedną stronę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pieprz kajeński.

ocena:

Sos aïoli

składniki

  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml oliwy
  • szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nazwa aïoli dotyczy zarówno sosu, jak i potraw z nią podawanych (głównie rybnych i warzywnych). Sos aïoli jest odpowiednikiem naszego majonezu, z tym, że dodajemy do niego czosnek i odrobinę ostrej przyprawy. Sos podawany jest głównie do ryb, warzyw i jaj. Czosnek drobno siekamy i miksujemy lub ucieramy z niewielka ilością soli. W trakcie ucierania dodajemy żółtka, a następnie cienkim strumieniem dolewamy oliwę. Kręcimy cały czas w jedną stronę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pieprz kajeński.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję