menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po ok. 20 minutach dodajemy cebulę i czosnek, przecier pomidorowy i tymianek. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy śmietaną, cukrem, solą i pieprzem.

ocena:

Sos Aurore

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 70 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki tymianku
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na powierzchni tego sosu tworzy się rodzaj kożuszka, który sukcesywnie usuwamy. Po ok. 20 minutach dodajemy cebulę i czosnek, przecier pomidorowy i tymianek. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy śmietaną, cukrem, solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję