menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki i rodzynki myjemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, następnie wywar i energicznie mieszając robimy sos podstawowy. Dodajemy do niego wino, rodzynki, pokrojone śliwki oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy sos miodem i przyprawami. Gotujemy. Cały czas mieszamy, po 5 minutach wkładamy dodatkową łyżkę masła, zdejmujemy sos z ognia, usuwamy goździk i podajemy.

ocena:

Sos bakaliowy

składniki

  • po 20 g mąki i masła
  • 350 ml wywaru jasnego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g śliwek suszonych bez pestek
  • po 3 łyżki: orzechów włoskich lub laskowych, lub migdałów oraz rodzynek
  • 2 łyżeczki miodu, 1 goździk
  • szczypta gałki muszkatołowej lub imbiru
  • 1 dodatkowa, łyżka masła
  • sól, pieprz biały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki i rodzynki myjemy i osączamy. Śliwki kroimy w paseczki. Mąkę zrumieniamy na suchej patelni, dodajemy masło, następnie wywar i energicznie mieszając robimy sos podstawowy. Dodajemy do niego wino, rodzynki, pokrojone śliwki oraz posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy sos miodem i przyprawami. Gotujemy. Cały czas mieszamy, po 5 minutach wkładamy dodatkową łyżkę masła, zdejmujemy sos z ognia, usuwamy goździk i podajemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję