menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, aż do zeszklenia, dodajemy pomidora lub koncentrat i dusimy razem ok. 20 minut. Potem przecieramy przez sito. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Jeśli chcemy żeby sos był ciemniejszy, robimy zasmażkę rumianą, prażąc na suchej patelni najpierw sucha mąkę. Do zasmażki dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wlewamy do sosu przetartą cebule z pomidorem, mieszamy, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy. Możemy dodać jeszcze dodatkowa łyżeczkę masła.

ocena:

Sos hiszpański

składniki

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 400 ml wywaru ciemnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu
  • 1 dodatkowa łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, aż do zeszklenia, dodajemy pomidora lub koncentrat i dusimy razem ok. 20 minut. Potem przecieramy przez sito. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Jeśli chcemy żeby sos był ciemniejszy, robimy zasmażkę rumianą, prażąc na suchej patelni najpierw sucha mąkę. Do zasmażki dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wlewamy do sosu przetartą cebule z pomidorem, mieszamy, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy. Możemy dodać jeszcze dodatkowa łyżeczkę masła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję