menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku. Można też ubić żółtka z masłem, wstawić do wodnej kąpieli i ubijać wlewając porcjami wywar z winem.

ocena:

Sos holenderski z winem

składniki

  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • po 125 ml wody lub wywaru oraz białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku. Można też ubić żółtka z masłem, wstawić do wodnej kąpieli i ubijać wlewając porcjami wywar z winem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję