menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa obieramy i drobno siekamy. Pokrojone kawałki dziczyzny, wędzonkę oraz warzywa podlewamy kilkoma łyżkami wywaru i dusimy pod przykryciem, dodajemy jałowiec, od czasu do czasu mieszamy, gdy wywar odparuje, dolewamy resztę wywaru i dalej gotujemy, często mieszając. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy ją do duszących się jarzyn, mieszamy, zagotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Do przetartego sosu dolewamy wino oraz przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny.

ocena:

Sos jałowcowy 1

składniki

  • 50 g wędzonki
  • 50 g dziczyzny (mogą być resztki)
  • 10 jagód jałowca lub pół łyżeczki mielonego
  • 50 g włoszczyzny (kawałek selera i marchewki)
  • 1 cebula
  • 400 ml wywaru jasnego
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa obieramy i drobno siekamy. Pokrojone kawałki dziczyzny, wędzonkę oraz warzywa podlewamy kilkoma łyżkami wywaru i dusimy pod przykryciem, dodajemy jałowiec, od czasu do czasu mieszamy, gdy wywar odparuje, dolewamy resztę wywaru i dalej gotujemy, często mieszając. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy ją do duszących się jarzyn, mieszamy, zagotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Do przetartego sosu dolewamy wino oraz przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję